Påsktårta, på mitt eget vis

Efter några kaotiska stunder i köket, fick jag i alla fall ihop någon slags påsktårta ;). Jag gjorde ju som sagt en egen variant, men själva grund receptet hittar ni här och receptet för min tårta hittar ni här nere. Receptet från vaniljkrämen kommer från Leila Lindholm, a piece of cake. Man kan så klart byta ut ingredienser som jag gjorde och göra den så att den passar till vilken årstid man vill, lägg lite jordgubbar på toppen och citronkräm emellan så du har en fin sommartårta.




Recept till påsktårta:

Sockerkaksbotten: 4 ägg, 2 dl socker, 1 dl potatismjöl, 1 tsk bakpulver, 2 msk smör och 2 msk ströbröd till formen. Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vispa i mjölblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 22 centimeter i diameter. Grädda 35-40 minuter i 175 grader. Stick en tandpetare mitt i kakan, är den torr så är kakan klar. Låt kakan svalna. Förvara i rumstemperatur med plastfolie över.

Marängbotten (Jag testade att göra denna, men jag hade inne den för lite i ugnen. Så för min del slutade med att jag fick ta en köpt, men det gick lika bra det) Men tänk bara på att inte ta ut den för tidigt.
2 ägg endast vitan, 1 krm ättiksprit, 1.25 dl socker.
Gör så här: Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Ställ sockerkaksformen på papperet och rita runt formen så att marängen blir lika stor som sockerkakan. Vispa äggvitor, ättiksprit och hälften av sockret till ett fast, vitt skum. Vispa i resten av sockret. Fördela smeten på bakplåtspapperet i ett jämnt lager (strax innanför ringen). Grädda cirka 1 timme och 15 minuter i 100 grader. Låt stå i rumstemperatur.

Vanlijkräm: 5 dl mjölk, 1 vaniljstång, 1 1/2 dl strösocker, 7 äggulor, 1 1/2 dl majsstärkelse, 50 g mjukt smör.
Gör så här: Koka upp mjölk med delad och uppskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftigt vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät. Kyl vanligkrämen i kylskåpet, tänkt på att plasta noggrant så att den inte får kylskåpssmak.

Chokladgarnering: 200 g vit choklad.
Gör så här: Smält vit choklad i en rostfri bunke i vattenbad. Bred ut chokladen med en bred kniv eller slickepott i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Låt stelna.

Hallonfyllning: 225 g frysta hallon, 0.5 dl socker. Tina hallonen och rör ihop dem med sockret.

Sätt ihop tårtan: Dela sockerkakan i två delar. Lägg hallon- och sockerblandningen på första botten, lägg sedan på 1/3 av vaniljkrämen på det. Lägg på marängen, resten av citronkrämen och sist den andra sockerkaksdelen.

Garnering: 2 dl vispgrädde, 50 g vitchoklad, valfritt godis att lägga på tårtan. Vispa grädden och fördela den över hela tårtan. Skär fyrkanter av chokladen och fäst bitarna runt tårtans kant. Hyvla vit choklad och strö över tårtan. Garnera med godis i olika färger och storlekar. Tips! Lägg den hyvlade chokladen som ett fågelbo och lägg chokladäggen i det.

Gör gärna tårtbotten, marängbotten, chokladgraneringen och vaniljkrämen dagen innan, så får du mer tid att göra annat på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0